08 lis 2017

Listopadowe aktualności

Listopadowy chłód akceptujemy tylko wtedy gdy możemy się obronić przed nim przy pomocy głębokiego, intensywnego wina czerwonego. Nieprzypadkowo nasza promocja obejmuje butelki z jednego z najbardziej rozpoznawalnych regionów Francji jakim jest niewątpliwie Bordeaux. Region, którego styl i charakter są na tyle silne, że na całym świecie najlepsi producenci próbują go - najczęściej w swoich najdroższych etykietach - naśladować. Dzięki czemu tzw. blend bordoski, czyli kombinacja lokalnych odmian winogron ( najczęściej Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Cabernet Franc i Petit Verdot) jest replikowana od Kaliforni do Australii. Ale nie trzeba podróżować tak daleko - wzór tego wina znajduje się w zachodniej Francji. Wina w tym stylu są zwarte, dość masywne, często odznaczają się pikantną taniną, która zapewniają lokalne odmiany.


Tylko w listopadzie na wszystkie wina bordoskie 20% rabatu.
Jednak świat nie kończy się na Bordeaux - dwóch genialnych winiarzy już zagościło w naszym portfolio - są to Michel Chapoutier oraz Elio Altare.
Pierwszy z nich jest jednym z najbardzej rozpoznawalnych winemakerów Francji, król ( czy też cesarz, albo papież) apelacji Hermitage, z której produkuje wina o oszałamiającym potencjale dojrzewania ocenianym w przypadku najwyższych etykiet na 50+ lat. Wszystkie jego wina - od podstawowych, owocowych Cotes du Rhone, do okazałych Hermitage są dostępne w sklepie.
Elio Altare jest legendarnym enfant-terrible Piemontu, który szukając niszy dla swoich butikowych win, pierw zburzył do fundamentów lokalną tradycję, by na niej budować od nową jakość Barolo. Produkcja precyzyjna i skrupulatna, wina genialne i bogate. Wszystkiego raptem 10ha, z których tylko pięciu jest właścicielem, a resztę dzierżawi. Cała alokacja, czyli dostępne po raz pierwszy w Polsce butelki od Elio są juz u nas.

Beaujolais “Nouveau” to Beaujolais tylko z nazwy “nowe”, ponieważ region jest stary i już Rzymianie uprawiali winorośl w rejonie Morgon i Brullicus. Uprawia się ta odmianę Gamay ( białe wino to jedynie 1% produkcji) o niskim poziomie tanin i wysokiej kwasowości. Wino świeże - ledwo co sfermentowane nie ma tak dotkliwych i obecnych tych cech w sobie - w związku z czym było winem produkowanym nadmiernie i syntetycznie.
Jean Paul Brun to winiarz o bardzo szerokich horyzontach, organiczna kultura wegetacji roślin, biodynamika w winnicy, przywiązanie do tradycji i sumienności. Wina są szortkie indywidualne i wymagające. Nawet jego “Nouveau” jest raczej prostym burgundem niż zmanipulowanym przez syntetyczne drożdże kompotem. Intensywny owocowy styl, wielowartswowość, złożone garbniki - oraz francuskie lokalne dania Szefa Erwana Debono. Czy może być coś ciekawszego? Już 16 listopada w restauracji Bez Tytułu o godzinie 19:30 odbędzie się jedno z najważniejszych świąt francuskich, gdzie będzie można posmakować Beaujolais Nouveau połączone z francuskimi przysmakami. Poczujecie się jak we Francji. 

Zbliżają się święta i okres prezentów, a wychodząc z naszego założenia, że trudno o lepszy prezent, który nabiera jakości z czasem - jak wino - oferujemy nasz katalog prezentów. Mogą z niego Państwo wybierać i komponować do woli prezenty dla swoich współpracowników, kontrahentów i klientów, czy - nawet rodziny.


Dużo ciepła życzy zespół Deliwina

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej w naszej Polityce Cookies    Zamknij