Goût de France / Good France 2017

Gout de France - ogólnoświatowe wydarzenie gastronomiczne, które pojawi się w Waszych kalendarzach wraz z nadejściem pierwszych oznak wiosny 21 marca, ma swojego protoplastę w osobie Augusta Escoffiera. 
Ten “król szefów i szef królów” w 1912 po raz pierwszy zorganizował Les Diners d'Epicure - jedno menu w tym samym czasie w różnych miejscach na świecie, w celu rozpowszechniania kuchni francuskiej.
Kuchni, o której Alain Ducasse mówi: “ to kuchnia, która wnosi poczucie radości życia, smaku i przyjemności - wszystko to co nierozerwalnie wiąże się z Francją”. Kuchni, która stanowi fundament dzisiejszej gastronomii, a Gout de France nie tylko jej honoruje historyczny wkład w dziedzictwo kulturalne, ale i zdolność do rozwoju, zarówno umiejętność przystosowania do nowych trendów kulinarnych, jak i potencjał tworzenia tych trendów, jej innowacyjny charakter.

W Polsce podczas pierwszej edycji wydarzenia w 2015 roku wzięło udział 37 restauracji, natomiast już w kolejnym roku 2016 - swój akces zgłosiło 93. Udział w Gout de France obejmuje przygotowanie jednego dnia - w tym przypadku 21 marca - francuskiego menu, na które składa się przystawka, danie główne, selekcja serów, deser oraz wybór francuskich win oraz koktajli.
Restauracje, które będą wraz z Deliwina uczestniczyć w Gout de France to między innymi:
- City Park / Poznan
- Restauracja Metamorfoza / Gdansk
- Uroczysko Siedmiu Stawów / Niemcza
- etc...

Deliwina, importer ściśle związany zarówno z Francją jak i gastronomią - dostarczamy wino do najlepszych jej ambasadorów w Polsce - corocznie zaopatruje restauracje w wyselekcjonowane wina francuskie z wszelkich apelacji i regionów dostępnych na rynku. Z radością współpracujemy w propagowaniu tego wydarzenia.

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies. Więcej w naszej Polityce Cookies    Zamknij